İtalya'nın Tadı Tuzu

İtalya, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri, ünlü çeşmeleri, parkları, heykelleri, herkesi kendisine hayran bırakacak güzellikteki meydanları ve tarihi, arkeolojik dokusuyla geçmişten bugüne gezginlerin her zaman çekinmeden uğradığı ülkelerden biri.

Roma’nın ünlü Fontana di Trevi (Aşk Çeşmesi) sine gidip geleneğe uygun olarak omzunuzun üzerinden suya para atmak, Napoli’nin kaotik ve rengarenk sokaklarında dolaşmak, Coloseum’da dolaşıp geçmişe yolculuk yapmak, bir akşam üstü gün batımında Michelangelo tepesine çıkıp güzelim Floransa’yı izlemek… İtalya seyahati sırasında karşınıza çıkacak nefes kesici güzellikler saymakla bitmeyecek kadar çok, yine de biz gezginlerin İtalya’ya yeniden gitmeyi dört gözle bekleme sebebi yalnızca bunlarla sınırlı değil. Bir de işin gurme kısmı var ki o da en az yukarıda sayılan aktiviteler kadar zevkli, heyecanlı ve öğretici.

İtalyan-Pizza

İtalya denince akla gelen ilk yiyecek kuşkusuz ki pizzadır. Eğer kendinizi modern pizzanın çıkış serüvenine kaptırmayı ve bir pizza yolculuğuna çıkmayı düşünüyorsanız (ki mideniz bu işe çok sevinecektir) ilk durağınız mutlaka Napoli olmalıdır; çünkü İtalyan yemek tarihine göre pizzanın çıkış yeri burasıdır ve pek çok çeşidi olan İtalyan pizzasının orijinali domates, mozarella ve fesleğen ile yapılan margharitadır.

İncecik hamur üzerine yayılmış domatesin kırmızısı, peynirin beyazı ve fesleğenin yeşili önünüzde nazikçe İtalyan bayrağının renklerini sergilerken bu lezzetin hayranı olmamanız düşük bir ihtimaldir. İtalya’da hemen her köşe başındaki pizzerialarda ya da restoranlarda margharita dışında da yenebilecek çok çeşitli pizzalar mevcut. Kabaklı pizza, patatesli pizza, patlıcanlı pizza, ıspanak ve peynirli pizza…

Aklınıza gelen her türlü malzeme ile yapılabilen bu lezzetin, kısa sürede müdavimi oluyorsunuz.

fettuccine

Pizza kadar ünlü bir diğer yiyecek de elbette makarnadır. Size aslında makarnanın mucidinin İtalyanlar değil de Çinliler olduğunu söylesem şaşırır mıydınız, merak ediyorum. İtalyanlar belki ilk makarnayı yapmamışlar ama spagethettinin mucidi olmuşlardır. 12. yüzyıla uzanan bir geçmişe sahip olan bu güzel yiyeceğin büyük fabrikalarda üretilip dünyaya pazarlanması 19. yüzyılı bulmuş. Bugün İtalya’nın hemen her noktasında birbirinden lezzetli, değişik soslarla sunulan makarnaları bulmak mümkün.

Benim favorilerim yumurta ve undan yapılan, çeşitli soslarla hazırlanan erişte benzeri fettuccine ve yine farklı soslarla yapılan mantı görünümlü tortellini. Elbette lasagnenın da yeri ayrı.

italian icecream

İtalya’ya gidip de gelato (dondurma) yemeden dönerseniz kendinize çok büyük bir kötülük yapmış olursunuz. İster yaz olsun ister kış mevsimi, hemen hemen her sokak başında karşınıza çıkan ufak dükkanların içinde bunca farklı lezzetin nasıl bir araya geldiğine şaşıracak, kendinizi günde birkaç kez dondurma yerken bulacak ve maalesef evinize döndüğünüzde bir süre muhtemelen yerel dondurmalardan yiyemeyeceksiniz.

Dondurma, pizza, makarna.. Bunca şeyi yedikten sonra üzerine kahve içmemek olmaz değil mi?

Cappuccino

O zaman imdadınıza muhteşem lezzette ve envai çeşitte İtalyan kahvesi yetişecek; espresso, cappuccino, machiato, ristreto, americano, cafe latte, shakerato, freddo, granita..  Kahve içmeye düşkün olan İtalyanlar günün farklı saatlerinde farklı sertlikte kahveler içmeyi adet edinmişler. Sabahları sert bir espresso ya da ristretto, öğlene yaklaşırken cappuccino  ya da cafe latte, akşamları machiato, americano ve yaz serinlikleri için freddo gibi buzlu kahveler..

İtalya’nın bu alanda kahve sevmeyenleri bile kolayca değiştirebilecek kadar inatçı olduğunu düşünüyorum.

Ve elbette Tiramisu.. Tüm gün süren yemek festivalinin son aşaması olarak kendinize bu ismi “Beni neşelendir!” Anlamına gelen İtalyan tatlısını armağan etmeyi deneyin, pişman olmayacaksınız.

Tiramisu

Uzun lafın kısası: İtalya’ya giden asla aç kalmaz ve bir şekilde yeniden yolunu İtalyan şehirlerine düşürmeye çalışır ve inanın.

Aşk Çeşmesi’ne attığınız para eninde sonunda sizi bir gün mutlaka oraya geri getirir.

Tecrübeyle sabit.

7 thoughts on “İtalya'nın Tadı Tuzu”

  1. Geçtiğimiz günlerde tanıştığım birisi İtalya’ya gidip aç kaldığını söylediğinde dövesim geldi! Hani ben bir gurme değilim, ancak İtalya restoranalrının menülerinde biri birinden leziz ve ilginç yemeklerin olduğunu çok iyi anımsıyorum.

    Buna rağmen bazılarının farklı ülkelere gidip de o ülkenin mutfağını deneyimlemeden, önyargılarla hareket edip bir de üzerine eleştirmesi bana komik geliyor.

    Hep derim, bu bir İngiliz’in gelip de Antep’te, Hatay’da, Ege’de gezip ‘Ben Türkiye’de aç kaldım’ demesine benziyor. Komik olur değil mi?

    Makaleni editlerken bile iştahım kabardı, hele dondurmak yok mu dondurma!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s