Seferihisar’ın ‘Yavaş’ Lezzetleri

İzmir’in şirin ilçesi Seferihisar, kalabalık ve turistik sahil kentleri Çeşme ve Kuşadası’na hemen hemen eşit mesafede, ancak bu iki kente tezat nitelikte sessiz ve sakin bir Ege kasabası. Her ne kadar son yıllarda tatilcilerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yer olsa da Seferihisar’a “tatil beldesi” demeye dilim varmıyor. Benim gözümde Seferihisar halen şirin, sakin ve dingin… Seferihisar aynı zamanda Türkiye’nin ilk “yavaş şehri”. Seferihisarlı yöneticiler ve ilçe halkı, yayılmacı fast-food kültürüne karşı çıkıyor, yerel yiyeceklerin üretimini ve tüketimini destekliyor. Yemek söz konusu olduğunda ‘yerel’den ve ‘doğal’dan ödün vermiyor. İşte bir Seferihisar gezinizde denemeniz gereken yerel lezzetler:

1. Ekmek dolması

Özel fırınlarda pişirilen yuvarlak ekmeğin altından küçük yuvarlak bir kapak açılıp içi boşaltılır. Ekmek içleri küçük küçük ufalanır ve bir tavada kıyma ve soğanla kavrulur. Kavrulan bu malzemeler, içi boşaltılan ekmeğin içine koyulup kapağı kapatılır. Bir tepsiye koyulan bu ekmeğin üzerine et suyu dökülür ve suyunu çekene kadar hafif hafif pişirilir. Seferihisar’da Ramazan ayında mutlaka yapılan yöreye has özel bir lezzettir.

Gurme-Yeme-Icme

2.     Samsades

Lor peyniri, tarçın ve şekerden yapılan iç harcı, ince açılmış hamurların içine koyulup muska şeklinde sarılır ve kızgın yağda  kızartılır. Ardından tarçınlı şerbetin içine atılır ve içine çekene kadar bekletilir. Çıkartıldıktan sonra kaymak ile servis edilir.

3.     Seferihisar Mantısı

Nohut ile yapılan Seferihisar’a özel bir lezzettir. Mantı hamuru açılır ve et suyunda haşlanmış nohuttan elde edilen iç harç eklenerek sigara böreği sarar gibi sarılır ve kızgın yağda kızartılır. Son olarak et suyunda 1-2 dakika bekletilir. Servis tabağına alınır ve üzerine sarımsaklı yoğurt ile salçalı sos ekleyip afiyetle yenir.

Gurme-Yeme-Icme

4.     Armola peyniri

Seferihisar’da mandıralardan alınabilen ilçeye özgü bir peynir Armola. Keçi sütü loru, keçi sütünden elde edilen süzme yoğurt ve beyaz peynirden yapılır. Nar gibi kızarmış ekmeğin üzerine sürülerek yenen Armola, Seferihisar’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olmuştur.

5.     Lok lok

Seferihisar’ın taş kebabı lok lok, kuşbaşı doğranmış et ile yapılır. Etler geniş bir tencerenin ortasına koyulup pişirilir ve üzerine tas kapatılır. Pişirilen etin etrafına da pilav konulur.

6.     Tatlı tarhana

Seferihisar’da tarhana diğer yörelere göre oldukça farklı bir lezzete sahiptir. Un, süt, damla sakızı, yumurta, karanfil ile yapılan tarhana, kurutulup bez keselerde saklanır. Hepsi birlikte pişirildikten sonra, küçük küçük parçalanıp tereyağında tulum peyniri ile kavrulan ekmeklerle servis edilir.

Gurme-Yeme-Icme

7.     Oğlak dolması

Seferihisar’da 6 Mayıs’ta baharın gelişinin kutlandığı Hıdırellez’de özellikle yapılan bir yemektir. Oğlağın içi ve dışı iyice temizlenir, tuz-karabiber ile ovulmuş bir oğlağın içi, dolma için özel olarak yapılan pilavla doldurulur ve karnı dikilir. Fırında 4 saate yakın bir süre pişirilir.

8.     Mandalina tatlısı

Seferihisar’ın “Geleneksel Mandalina Şenliği”nde mandalinanın tatlısı yapılır ve ziyaretçilerine tanıtılır. Yörenin en bilindik klasik mandalina tatlısını yapmak için öncelikle mandalinalar, üç kez suyu değiştirilerek büyük bir tencerede kaynatılır. Üçüncü kaynatılıştan sonra soğuk suya alınır 5 dakika bekletilir. Sonrasında mandalinaların suları süzülür ve sap kısımları oyulup ikiye bölünür. Kabuklu tarafları altta kalacak şekilde tencerede üst üste dizilir ve her sırada araya şeker serpilir. Bu şekilde 1 gün bekletilir, ertesi gün tekrardan kaynatılır, içine limon tuzu atılıp 5 dakika daha kaynatılır ve kavanozlara kaldırılır.

* Seferihisar’ın yöresel yemeklerinin tümü Sefertası Lokantası’nda bulunabilir. Lokanta sadece haftaiçi öğlenleri açıktır. (Adres: Eski Belediye Binası Yanı, Seferihisar)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s